Paddling vid Stendörren med min Next

Vi var totalt fyra personer som körde ner till Stendörren från Stockholm. Det tar drygt en timme, men det är det värt.

Paddling vid Stendörren med min Next
Dags för fikapaus på Granholmen.

Jag har vandrat vid Stendörren vid flera tillfällen och förra året paddlade jag SUP här. Nu tog jag min nya hybridkanot Next och gjorde sällskap med två havskajaker samt @aironthewater i en uppblåsbar kajak.

Det var en fantastisk upplevelse och vädret var perfekt, kanske 10-12 grader och sydlig vind 3 m/s. I början var det molnigt, vilket kändes skönt för då blev det inte så varmt.

Vi stannade för fika på Granholmen och fick se en huggorm. 🐍 På vägen tillbaka sprack molntäcket upp och solen kom fram. Då blev det riktigt varmt! Övriga i sällskapet paddlade upp till Stora Bergö där det ligger ett skeppsvrak. Jag kände mig lite trött så jag paddlade till Naturum och väntade in resten av sällskapet. Sen åt vi glass. 🍦

Så här såg vår rutt ut

Hela rundan blev strax under en mil för mig, lite mer för de andra. Jag ser mig själv som en förhållandevis svag paddlare, men detta var inga problem för mig. Hade det blåst mer skulle det ha blivit mycket jobbigare.

Så här såg rutten ut. Vi paddlade moturs. Kartan är från OpenStreetMap.org.

Så här kör du till Stendörren

Det tar strax över en timme att köra till Stendörren från Stockholm. Jag tycker utan tvekan att det är värt att åka dit, men tänkt på att det är ett väldigt populärt resmål när vädret är fint. Denna dagen var det som sagt ganska svalt och molnigt, men ändå fick vi stå i kö vid kajakbryggan. Är det varmt kan det ibland vara väldigt svårt att hitta parkering och det kan vara lång kö till kajakbryggan.

Om du kommer från Stockholm tycker jag att det enklaste är att svänga av motorvägen vid Vagnhärad, avfart 138. Sikta sedan på Studvik, tills du ser skyltarna som pekar mot naturreservatet Stendörren. Kör förbi den första parkeringen. Den är bra om du vill vandra på hängbroarna ut till Äspskär. Ska du däremot paddla så kör vidare. När du ser ett utedass på höger sida kommer du strax fram till stigen som leder ner till kajakbryggan. Du får inte parkera där, men det är okej att stanna och lasta av kajaken. Kör sedan vidare ungefär 100 meter så kommer du till parkeringen. Där finns nybyggda, fräscha och väldigt rymliga utedass. Du kan utan problem byta om där, men tänkt på att det saknas handsprit ifall du vill använda toaletten.

Paddling vid Stendörren


Visa större karta