Saltsjö-Duvnäs

Vi skulle paddla lite kring Saltsjö-Duvnäs men det blev att vi paddlade ändå ut till Fjäderholmarna.

Saltsjö-Duvnäs
Patrik (@aironthewater) guppar i sin Itiwit X500 på Saltsjön.

Vi hade besökt butiken Kajaksidan och efter ett sådant besök blir man alltid taggad att ta sig ut på vattnet. Vi åkte till Saltsjö-Duvnäs där det finns en liten parkering samt en låg brygga att starta ifrån.

Vår ursprungliga plan var att paddla lite i Skurusundet men det slutade med att vi paddlade ända ut till Fjäderholmarna och tillbaka. En bit upp i Skurusundet ligger det en glasskiosk på östra sidan, precis vid vattnet. Bryggan där är dock väldigt hög så det kan vara lite knepigt att ta sig upp.

När man kommit ut ur sundet och in i Saltsjön så ska man tänka på att de stora färjorna som kör till och från Stadsgårdskajen passerar här. Här gäller det att hålla sig borta från farleden men att även se upp för svallvågor. Jag höll min nära klipporna och tänkte inte på att vågorna studsar mot klipporna och slår tillbaka. Jag hade lånat en uppblåsbar kajak så det var inga problem, men i min vanliga kajak skulle jag nog haft väldigt svårt att hålla mig upprätt.

Är du nära klipporna så se upp för återsvall, alltså studsande svallvågor.

Vi blev sugna på att paddla ut till Fjäderholmarna så vi gjorde det. Jag var väldigt nervös när vi korsade farleden, men det gick bra.

Hela turen blev ungefär 14 km vilket är väldigt långt för mig som nybörjare. Jag var helt utmattad på slutet, men det var en trevlig tur. Särskilt fint var det på vägen hem så solen började gå ner.


Visa större karta