Premiärtur med Moki II

Äntligen fick jag möjlighet att testa min nya Moki II. Premiärturen blev på Lejondalssjön i Upplands-Bro.

Premiärtur med Moki II
Foto: @aironthewater

Lejondalssjön ligger norr om Stockholm med Bro som närmsta ort. Här testade jag mina nya Moki II och jag fick även sällskap av min vän som har en Moki Lite.

Kokopelli har gått över till att enbart använda Leafild D7-ventiler eftersom de använder dessa på sina packrafts. Tidigare Moki-modeller har GRI-ventiler.

Leafield D7

Jag gillar att ventilerna har konvexa lock så att inget vatten samlas runt ventilen. Snöret som håller fast ventilen ligger inuti locket. Detta tycker jag är bättre än på till exempel Halkey-Roberts-ventilerna, där snöret hänger utanför. Det jag inte gillar är att man måste skruva på slangen, minst ett varv. Då är bajonett-modellen, där man bara vrider ett kvarts varv, mycket bättre. Kanske känns det extra jobbigt att skruva eftersom munstycket inte roterar utan man behöver rotera hela slangen och pumpen.

Kokopelli skickar med en pump som de kallar Nano Barrel. Den är på totalt 2,2 liter (2 x 1,1 liter). En gissning är att detta egentligen är en Bravo GM 4 XS, men med Kokopellis logotyp på. Jag förstår att pumpen ska vara enkelt att ta med, men jag tycker att den är i minsta laget. Det känns som att det tar en evighet att pumpa upp kajaken.

Sidotuberna ska pumpas till 2 psi. Förut rekommenderade Kokopelli 3-4 psi i tuberna, men de har sänkt rekommendationen för att det ska vara mer skonsamt mot materialet. Golvet skulle tidigare pumpas till 10 psi men nu är rekommendationen 6 psi. Det känns okej, men jag skulle nog i vart fall vilja ha 8 psi i golvet. Får se om jag vågar köra på det nästa gång...

På Moki ligger tuberna i ett skyddande skal. Advanced Elements använder samma teknik. Det gör kajaken otrolig tålig mot punktering men samtidigt blir kajaken tung. Det är dock inga problem för tyget att torka. Kanske när kajaken blir gammal.

Det gula tyget drar inte åt sig fukt.