Premiär med nya brädan

Premiär med nya brädan
Farstabadet

Egentligen testade jag brädan häromdagen men det var bara i några enstaka minuter. Då var vi dessutom två personer på brädan. Nu fick jag testa den en lite längre stund på egen hand.

Platsen för min premiär blev Magelungen med start vid Farsta strandbad. Egentligen föredrar jag att starta vid pulkabacken, på andra sidan, men där är sjön igenväxt av näckrosor. Farsta strandbad är en bra startplats men den ligger en bit från parkeringen. Brädan från Tahe väger ändå nästan 18 kg vilket faktiskt är mer än min kajak.

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=crFioD1EelM

Mitt första intryck var att den kändes mer instabil än min uppblåsbara, trots att den är bredare. Förklaringen hittade jag i en video från REI. Den hårda brädan ligger lägre i vattnet medan den uppblåsbara flyter mer ovanpå. Detta gör att den hårda brädan känns mer instabil. Den hårda brädan känns däremot otroligt riktningsstabil vilket delvis kan bero på fenan som är av touringmodell. Min uppblåsbara bräda har en allroundfena som är betydligt smalare. Den hårda brädan har även liksom en bog, som klyver vattnet. Jag vet inte om detta kan bidra. Spontant känns det i vart fall som att det går att paddla fortare med den hårda brädan men jag har inte gjort några mätningar.

Touringfena (vänster) jämfört med allroundfena (höger)

Det finns en stort hål i mitten av brädan där man kan förvara en vattenflaska eller liknande. Jag testade med en termos som har en diameter på 90 mm och den passade perfekt.

En vanlig termos passar perfekt i hålet.