Kokopelli Moki II

När XXL sänkte priset på Kokopelli Moki II R-Deck med drygt 4000 kronor kunde jag inte låta bli att slå till.

Kokopelli Moki II

Det började med att fotstödet på min Tahe Breeze gick sönder. Jag reklamerade detta till Decathlon, men de hade inte fotstödet som reservdel. Inte några andra reservdelar heller, visade det sig. De kunde byta in hela kajaken men den fanns inte i lager. Då återstod bara att göra ett återköp. Det kändes lite fånigt med tanke på att det enbart var ett av fotstöden som hade gått sönder. Jag åkte hem och funderade och då noterade jag att XXL hade rea på Moki II R-Deck. Den var nedsatt till 9 450 kronor mot normalt 13 499 kronor.

Jag funderade en kort sund men sedan åkte jag iväg till Decathlon och returnerade min Tahe Breeze. Sen blev det full fart till XXL (erbjudandet gick ut samma dag) och jag tror att jag lyckades knipa den sista Moki II-modellen.

Mina första intryck

Detta är inte en fullständig recension utan bara en sammanställning av mina första intryck. Till stor del blir det en jämförelse med min tidigare kajaker, Tahe Breeze Full HP 2 samt AdvancedElements Convertible.

AdvancedElements Convertible

AdvancedElements Convertible var min allra första kajak. Den var trevlig men blev inte riktigt bra förrän jag köpte dropstitchgolvet. Då blev det istället ganska trångt när man körde med kapellet på. Jag gillade inte heller att det var tre olika ventiler som gjorde att man fick hålla på och byta munstycke på pumpen hela tiden.

Tahe Breeze

Efter ungefär ett år så köpte jag istället en Tahe Breeze Full HP 2. Den liknar mer en kanot med sin öppna design. Det är dropstitch både i golvet och i väggarna vilket betydde att man kunde använda ett och samma munstycke. Eftersom den tålde ett högre tryck (8 psi) så var pumpen mycket kraftigare (snabbare). Dessutom var hela kajaken 50 procent lättare än Convertible. Det var även smidigt att bara kunna spola av hela kajaken efter en paddling och sedan öppna dräneringspluggen och tömma ut allt vatten. Tahe Breeze hade även en fena på undersidan men jag vet inte om det var tack vare den som kajaken var mer riktningstabil. Det kan ju också ha berott på att den var smalare.

Moki II

Det första jag ser när jag öppnar kartongen är ryggsäcken som även har hjul. Både Convertible (i vart fall gamla modellen) och Breeze kom med stora bagar, typ hockeytrunkar. Ryggsäcken verkar vara av god kvalitet men den är inte så stor. Första gången jag testar att packa ner kajaken lyckas jag inte stänga blixlåset. Både Convertible och Breeze hade väl tilltagna väskor och det var aldrig några problem att få ner de kajakerna.

Mokin har samma konstruktion som Convertible, alltså ett yttre skal med lufttuber inuti. Det gör den väldigt säker mot punktering, men samtidigt blir kajaken väldigt tung. En del hävdar att det även blir problem med torktid efter man har paddlat men det tror jag inte är något stort problem. Eventuellt skulle man kanske behöva behandla (impregnera) tyget efter några år.

Mokin kommer med en liten Bravo-pump som Kokopelli kallar för Nano Barrel. Den har dubbla kammare på sammalagt 2,2 liter. Jag förmodar att den är liten för att den ska vara enkel att ta med. Fotstöden går att fälla ihop och handtagen går att skruva av. På grund av sin storlek tar det dock en evighet att pumpa upp kajaken. Jag har redan börjat fundera på att köpa en större pump. Nackdelen med större pumpar är att tryckmätaren inte alltid är anpassad för lägre tryck. Vissa pumpar börjar inte visa något förrän efter 3 psi. Dessutom verkar det vara väldigt svårt att hitta pumpar med ett Leafield D7-munstycke.

Jag kontaktade Kokopelli för att fråga varför de använder D7-ventiler. På Youtube har jag sett videor som visar att de använde GRI-ventiler förut. Kokopelli svarade att det använder D7 på deras packrafts och vill att hela produktlinjen kör samma typ av ventiler. Jag fick också förklarat att de sänkt maximalt rekommenderat tubtryck till 2 psi från 4 psi och från 10 psi till 6 psi i golvet. Detta för att minska belastningen på materialet och att göra kajaken mer tålig för stötar och liknande.

Moki har en fenbox på undersidan av slide-in modell. Jag förmodar att Mokin därmed blir lite mer riktningsstabil. Jag kommer förmodligen att använda min seagrass-fena (grundare). Det ska bli väldigt spännande att testa hur Mokin är att paddla.