Vikbar kanot för två personer

Vikbar kanot för två personer
Två personer paddlar en MyCanoe Duo med enkelbladiga paddlar.

Jag har länge varit fascinerad av hopvikbara kajaker men jag vill ha något för två personer och jag föredrar sittställningen i en kanot. Därför blev jag väldigt glad när jag fick se MyCanoe Duo.

MyCanoe Duo är hopvikbar kanot för två personer. Sedan tidigare finns ju även Oru Haven TT för två personer, men i den sitter du på botten ungefär som i en kajak. Jag föredrar att sitta högre upp eftersom jag tycker det är mer bekvämt. Då kan du även välja om du vill paddla enkelbladigt eller dubbelbladigt. Oru Haven TT är dessutom drygt 40 procent dyrare äv MyCanoe Duo.

En person paddlar en MyCanoe Duo vid Stendörren, Tystberga.

Jag ska säga att jag aldrig har paddlat en hopvikbar kanot men vad jag förstår så finns det vissa fördelar jämfört med traditionella styva kanoter men även jämfört med uppblåsbara kanoter.

Portabilitet

En av de främsta fördelarna med en hopvikbar kanot är portabiliteten. Dessa kanoter kan tas isär och packas i en kompakt väska, vilket gör dem otroligt lätta att transportera och förvara. Uppblåsbara kanoter kan såklart också vikas ihop i en väska men de blir oftast inte lika små. Uppblåsbara kajaker kräver också en pump.

Här syns sätena i MyCanoe Duo.

Hållbarhet

Jag tror att det finns fördomar om att hopvikbara kanoter inte är tåliga. Både MyCanoe och Oru Haven TT är gjorda av 5 mm tjock polypropylen som ska tåla 20 000 vikningar. Det är klart att de inte passar för rock jumping, men det gör ju inte en uppblåsbar kanot heller.

Två personer paddlar en MyCanoe Duo och modellen Solo2 syns i bakgrunden.

Mångsidighet och anpassning

Det går att köpa ett stabiliseringskit till MyCanoe som passar väldigt bra om du fotograferar som jag gör eller om du fiskar.

Två personer i en MyCanoe Duo.

Enkel installation

Att sätta upp en hopfällbar kanot är i allmänhet en enkel process som kan utföras på några minuter. Uppblåsbara kanoter behöver blåsas upp och beroende på modell kan detta ta lite tid. Jag hade tidigare en uppblåsbar kanot helt i drop stitch men den gick faktiskt snabbt att blåsa upp. Det var tre ventilen av samma typ på den kanoten, en Tahe Breeze Full HP2.

MyCanoe Duo vid Stendörren, Tystberga.

Lätt och hanterbar

Även om hopfällbara kanoter är designade för att vara hållbara är de också anmärkningsvärt lätta. Den lätta konstruktion gör dem enklare att bära till vattnet. Nu har det även kommit uppblåsbara kanoter som är lätta och det välkomnar jag.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att hopfällbara kanoter erbjuder en unik kombination av portabilitet, hållbarhet och mångsidighet. Jag har ett litet frågetecken kring hur enkelt det är att ta sig upp i en hopfällbar kanot, ifall du skulle trilla i. Det återstår att testa vid något tillfälle. 😜