Uppblåsbara hybridkajaker

Här är en jämförelse mellan olika uppblåsbara kajaker av "hybridmodell", alltså som är en kombination av kajak och kanadensare.

Uppblåsbara hybridkajaker
Bildkälla: https://www.aquamarina.com

Här är en jämförelse mellan olika uppblåsbara kajaker av "hybridmodell", alltså som är en kombination av kajak och kanadensare. Priserna varierar mellan återförsäljarna. Ta priserna i tabellen med en nypa salt, det går säkert att hitta bättre priser om man anstränger sig.

Detta inlägget är uppdaterat eftersom det dykt upp ett par nya modeller på marknaden. Dessutom finns en av modellerna just nu till ett kraftigt reducerat pris.

Hur vet man då vilken modell man ska välja? Det är inte en enkel fråga att svara på. Priset kanske är avgörande för en del men utöver det följer här en uppräkning på vad som är unikt med varje enskild modell. Utöver nedantsående så finns även Zray Drift. Jag har sett den för 7 700 kr inklusive paddlar och allt. Det är dock en äldre modell och jag valde själv bort den eftersom den är förvånanasvärt tung, nästan 7 kg tyngre än min!?

Tahe Breexe Full HP 2 är den bredaste av alla modellerna, i förhållande till längden. Detta gör att den är väldigt stabil. Dessutom gillar jag att den har ett rep som går längs sidorna på kajaken. I det kan du fästa grejer och jag antar att det även kan hjälpa om du har trillat i och behöver ta dig upp i kajaken igen.

Verano California Duo är förhållandevis dyr men då ingår både paddlar och ett roder. Jag är inte helt säker på att den kommer med roder, men det ser i vart fall ut så på bilderna.

Aqua Marina Tomahawk är den enda kajaken i denna gruppen som har dubbla fenor. Kanske blir den svårare att svänga men det borde göra susen för riktningsstabiliteten. Av bilderna att döma ser sätena ut att vara extra tjocka. Detta är också ett plus. Just nu kan du få tag på en Tomhawk för 6 624 kronor från Supstop.

Tour Air Double är en av de billigaste kajakerna i detta sällskapet. I övrigt sticker den inte ut på något vis.

Story Highline 2-person är den billigaste kajaken. Jag har dock ingen aning om vad det är för kvalitet. När jag tittar på bilderna så ser det ut som att det sitter kardborrefästen på sidorna för att fästa paddeln i. Detta känns ganska smart.

Sea Eagle Razorlite är ganska dyr. Det är också en av de smalaste kajakerna och kanske därmed den snabbaste. Ett stort plus är att man har "riktiga" fotstöd" på sidorna. Jag har sett videor om att stöden är lite knepiga att montera, men detta är säkert inte ett jättestort problem.

Coasto Russel är ett intressant alternativ som är lika lång och lika bred som Razorlite. Sätena är höga och det gillar jag. Två paddlar ingår.

WattSup Torpedo har likadana säten som Tahe Breeze. De är helt okej men ganska tunna. Det ingår två paddlar.

Märke Modell Längd Bredd Pris
Tahe Breeze Full HP 2 410 cm 85 cm 12 999 kr
Verano California Duo 473 cm 86 cm 15 490 kr
Aqua Marina Tomahawk Air-K 440 440 cm 78 cm 10 110 kr
Tour Air Double 470 cm 82 cm 9 290 kr
Story Highline 2-person 470 cm 80 cm 8 198 kr
Sea Eagle Razorlite 473rl 473 cm 76 cm 13 000 kr
Coasto Russel 2 473 cm 76 cm 8 450 kr
WattSup Torpedo 2 426 cm 78 cm 8 450 kr