Starta din egen blogg

Har du funderat på att starta din egen blogg? Här kommer mina tips på hur du kan komma igång.

Starta din egen blogg
Bild: Midjourney

Först behöver du välja din nisch. Bestäm vilka ämnen du vill ta upp. Det kan vara något du brinner för eller har expertis inom. Definiera sedan din målgrupp. Du behöver förstå vem du skriver för. Att känna till din publik hjälper till att skräddarsy ditt innehåll efter deras intressen och behov. Planera vad du ska skriva om och hur ofta du ska publicera. Konsekvens är nyckeln till att bygga en publik.

Välj en plattform

Det finns många alternativ som WordPress, Squarespace eller Medium. Välj en som passar dina behov när det gäller anpassning, användarvänlighet och budget. Nedan kommer jag enbart att prata om så kallade "hanterade" lösningar, alltså som inte kräver någon installation av programvara eller liknande. Är du helt ny på området rekommenderar jag starkt att du väljer en hanterad lösning, såvida du inte tycker det är roligt med installation och underhåll.

Instagram

Instagram är kanske inte det första som du tänker på när man pratar om bloggar, men är ditt syfte endast att posta bilder med korta texter så duger Instagram bra. Det är i vart fall en bra start för att träna på att lägga upp innehåll.

Squarespace

Hos Squarespace kan du bygga en blogg men plattformen har funktionalitet för att bygga hela webbplatser. Till skillnad från övriga plattformar som jag pratar om här så är Squarespace inte gratis. I skrivande stund kostar den billigaste lösningen 12 dollar per månad, om du betalar för ett helt år.

Wordpress

Wordpress är den absolut vanligaste plattformen. Med Wordpress kan du också bygga hela webbplatser och det finns tusentals tredjeparttillägg som ökar funktionaliteten ytterligare. Tack vare att Wordpress är så välkänt så finns många intressegrupper för plattformen. Därmed är det hyfsat enkelt att söka hjälp, om du skulle stöta på problem. I sin enklaste form är Wordpress gratis, sedan kostar det från 30 kronor per månad (om du betalar för ett helt år).

Ghost

Ghost är i jämförelse med Wordpress nästan helt okänt. Jag har väldigt svårt att begripa varför eftersom jag tycker plattformen är enormt enkel och smidig. Vill du bygga något avancerat som till exempel en webbutik så ska du inte välja Ghost, men vill du bara ha en vanlig blogg så duger Ghost utmärkt. Du kan skapa ett gratiskonto hos Digitalpress.blog. Den här bloggen ligger hos Ghost.org.

Skapa en innehållsplan

Gör din blogg visuellt tilltalande och lätt att navigera. Välj en ren layout och använd bilder av hög kvalitet. Skriv engagerande innehåll. Skriv i en konversationston, var informativ och ge dina läsare värde.

Marknadsför din blogg

Dela dina inlägg på sociala medier, gå med i bloggemenskaper och interagera med andra bloggare för att öka synligheten. Använd analysverktyg för att spåra din bloggs prestanda och justera din strategi baserat på vad som fungerar bäst. Kom ihåg att att starta en blogg är en resa, så njut av processen och fortsätt att lära dig på vägen!