Starta din egen blogg

Har du funderat på att starta din egen blogg? Här kommer mina tips på hur du kan komma igång.

Starta din egen blogg
Bildkälla: unsplash.com

Jag vill inleda med att påpeka att det inte bara finns en (1) enda lösning som är den bästa för alla. Vad som passar bäst för dig beror på vad du har för behov och ambition. Räcker det med det allra enklaste eller har du behov av extra funktionalitet? Här kommer jag enbart att prata om så kallade "hanterade" lösningar, alltså som inte kräver någon installation av programvara eller liknande. Är du helt ny på området rekommenderar jag starkt att du väljer någon hanterad lösning, såvida du inte tycker det är roligt med installation och underhåll.

Instagram

Instagram är kanske inte det första som du tänker på när man pratar om bloggar, men är ditt syfte endast att posta bilder med korta texter så duger Instagram bra. Det är i vart fall en bra start för att träna på att lägga upp innehåll.

Squarespace

Hos Squarespace kan du bygga en blogg men plattformen har funktionalitet för att bygga hela webbplatser. Till skillnad från övriga plattformar som jag pratar om här så är Squarespace inte gratis. I skrivande stund kostar den billigaste lösningen 12 dollar per månad, om du betalar för ett helt år.

Wordpress

Wordpress är den absolut vanligaste plattformen. Med Wordpress kan du också bygga hela webbplatser och det finns tusentals tredjeparttillägg som ökar funktionaliteten ytterligare. Tack vare att Wordpress är så välkänt så finns många intressegrupper för plattformen. Därmed är det hyfsat enkelt att söka hjälp, om du skulle stöta på problem. I sin enklaste form är Wordpress gratis, sedan kostar det från 30 kronor per månad (om du betalar för ett helt år).

Ghost

Ghost är i jämförelse med Wordpress nästan helt okänt. Jag har väldigt svårt att begripa varför eftersom jag tycker plattformen är enormt enkel och smidig. Vill du bygga något avancerat som till exempel en webbutik så ska du inte välja Ghost, men vill du bara ha en vanlig blogg så duger Ghost utmärkt. Det är förhållandevis dyrt att ha bloggen på Ghosts officiella webbplats. Från 29 dollar per månad, om du betalar för helår. Här rekommenderar jag istället Digitalpress där du kan ha en enklare blogg helt gratis. Vill du ha något mer avancerat kostar det från ungefär sju euro per månad. Nylighen hittade jag Mindspun där du också kan ha din blogg. Det är faktiskt ett bra ställe att starta på eftersom du kan få full funktionalitet med deras gratisvariant. Har du fler än 20 inlägg så måste du dock betala. Då kostar det 29 dollar per månad. Jag har upptäckt att vissa teman inte fungerar hos Mindspun. Denna bloggen ligger hos Digitalpress men jag använder enbart de teman som ingår. Om du väljer kontot för 7 euro per månad (exklusive moms) så får du alla teman från Haunted Themes. De är riktigt snygga!

Efter jag först skrev detta inlägget hittade Midnight som verkar vara ett alternativ till de med lite högre krav. Från 15 dollar per månad kostar det.

Slutsats

Jag tycker att du ska fundera över syftet med din blogg. Vill du starta en blogg för att tjäna pengar så tror jag du har en väldigt liten chans att lyckas. Det är ungefär som att starta ett företag i hopp om att bli rik. Jag tror att det finns en mycket större chans att lyckas om du verkligen brinner för det du vill skriva om. Du kanske har en särskild hobby som till exempel falkenering? Kanske har du köpt en gammal båt som du håller på att renovera eller något annat projekt? Jag tror som sagt att det är mycket lättare att få till en bra blogg om du har ett genuint intresse för det du publicerar. Sen hjälper det såklart om du till exempel har bra bilder eller att du är duktig på att interagera med dina läsare, men det kan jag skriva mer om en annan gång.

Det finns givetvis mängder av alternativ och ett, som kan vara värt att nämna, är bloggportaler. Här kanske det är ännu enklare att komma igång, men min uppfattning är att du blir ganska låst till själva portalen och du har inte heller alltid så stora möjligheter att styra över utseendet på din blogg. Generellt brukar det även vara så att det är bloggportalen som äger ditt innehåll vilket kan vara något att fundera över. Vill du veta mer om bloggportaler så kolla in Max Hännis utmärkta video om detta.