NRS Chinook OS

NRS Chinook OS
NRS Chinook OS

Eftersom jag har gått upp en viktklass så kände jag att jag behövde en ny flytväst. Min Baltic Dinghy Pro har en bärkraft på 50N medan NRS Chinook OS har en bärkraft på 69N. Det fick bli en NRS Chinook OS från Kayakstore.

Jag tror att OS står för open-water safety. Det finns en annan modell som enbart heter NRS Chinook, utan OS på slutet. Den är främst inriktad på fiske och har två stora fickor på framsidan. OS-modellen har istället en stor samt två mindre fickor. Den ena av de mindre fickorna är särskilt anpassad för att ha en radio i. Chinook OS har även fler reflexer än vanliga Chinook.

Ena fickan passar perfekt för att ha en radio i.

Båda modellerna av Chinook har en rygg i mesh och flytelementet placerat högt upp. Syftet med detta är att det inte ska bli knöligt mot ryggstödet i kajaken. Mitt första intryck är att det inte känns lika bekvämt som att ha en "hel" rygg, när jag står upp. Det återstår att se hur det känns när jag sitter ner i kajaken.

Rygg i mesh och högt placerat flytelement.

Jag valde storleken L/XL, men jag skulle förmodligen kunna ha en storlek mindre. Jag ville dock vara säker på att flytvästen skulle passa mig, även när jag har en tjock paddeljacka. Om axelremmarna blir för långa, som de blir för mig, finns det fickor att stoppa ner stumparna i. Dock blir då reflexerna täckta av remmarna, vilket inte känns optimalt. Det vore bättre om remmarna kunde stoppas in under reflexerna.

Remmarna går att stoppa ner i fickor, men då täcks reflexerna.

NRS Chinook OS har dubbla midjeremmar på vardera sida. Dessa spänner man genom att dra remmarna framåt. På till exempel Baltic Sup Elite måste man dra remmarna bakåt för att spänna dem. För mig är detta betydligt svårare, men jag förstår att Baltic vill att remstumparna ska hänga på ryggen. Där är de inte i vägen lika mycket.

Det finns ett kardborrefäste på ena sidan i brösthöjd. Jag förmodar att det är till för att fästa en Orbiloc-lampa eller liknande. Det finns lash tab-fästen på andra bröstet samt även utanpå radiofickan. Dessa fästen är dock så styva så jag tror inte att jag kan fästa min lampa där. De är nog i första hand avsedda för en kniv eller liknande.

Flytvästen knäpps ihop vid midjan med ett spänne. Jag förmodar att detta är för att avlasta blixtlåset samt för att se till att flytvästen inte åker upp om man trillar i vattnet.