Min första komradio

Min första komradio

Efter att ha testat att använda komradio tillsammans med Patrik (@aironthewater), fick jag definitivt mersmak och bestämde mig för att skaffa ett par egna enheter. Jag tittade på mängder av videoklipp på Youtube för att försöka få en uppfattning om vad som skulle passa mig. Tillslut bestämde jag mig för att slå till på en begagnad Kenwood TK-3501E.

Kenwood TK-3501E

Kenwood TK-3501E

Jag ville ha en radio som var enkel att manövrera med handskar. Kenwood TK-3501E har vred för volym samt även ett vred för att välja kanal. Den har 16 kanaler på det licensfria 446 MHz-bandet. Det är en lite äldre modell, men den känns väldigt robust. Chassiet är gjort i 2 mm tjock plast. Tar man bort batteriet så är baksidan i metall. Jag bör nämna att jag absolut inte är någon expert, men med min begränsade kunskap bedömer jag att detta är en rejäl komradio. Den har klassningen IP54 samt även MIL-STD 810G.

Plasthöljet är 2 mm tjockt.

Tillbehör

När du ska ladda radion sätter du ner den i ett ställ. Jag gillar att det även är möjligt att sätta ner enbart batteriet. Om du har flera batteriet kan du använda radion medan ett annat batteri laddas.

Handledsrem så att du inte tappar radion.

Det finns ett hål att fästa en rem i och det gillar jag också. Om jag ska säga något negativt så kanske jag tycker att bältesclipset är lite för stort. Jag förstår att det behöver vara rejält, men det känns klumpigt i överkant. Bältesclipset går såklart att ta bort, om man inte alls vill använda det.

Jag vet att det finns en uppsjö av headset och liknande, men jag vet inte om det är något som jag behöver. Det medföljande batteriet är på 1130 mAh, vilket inte känns överdrivet imponerande. Enligt handboken ska detta ändå räcka i 20 timmar, om man använder batterisparfunktionen. Det finns ett större batter (KNB-65L) på 1520 mAh. Det ska även finnas ett "batteri" (KBP-5) som bara är ett tomt skal, där man sedan kan sätta in vanliga AA-batterier.