Leafield D7-ventiler på Moki

I början var jag definitivt inte särskilt förtjust i Leafield D7-ventilerna på kajaken från Kokopelli, men nu tror jag att jag hittat en godtagbar lösning.

Leafield D7-ventiler på Moki
Äntligen kan jag pumpa upp min Moki utan att bli frustrerad...

Har du en kajak med Leafield D7-ventiler? I så fall känner du säkert igen frustrationen när man ska försöka pumpa upp kajaken. Jag beställde ett gäng adaptrar för att se om det fanns alternativa lösningar.

Den första adaptern var bara en helt slät stump utan gängor. Tanken var att denna skulle gå att trycka in i ventilen, utan att behöva skruvas in. Tyvärr var munstycket i hårdplast och inte av gummi, som jag hade trott. Jag fick det aldrig att passa ordentligt så denna lösningen gick bort. Om jag hittar ett liknande munstycke av gummi så ska jag ge det en ny chans.

Denna adaptern är inget för Leafield-ventiler.

Den andra adaptern köpte jag i två olika varianter. Den ena har en fjäder i sig och den andra saknar fjäder. När man pumpar upp kajaken vill man helst ha ventilen i låst läge. Då pyser luften inte ut när man kopplar bort pumpen. För att det ska bli enklare att pumpa kajaken kan man då ha en fjäder, eller liknande, som trycker ner pinnen i mitten av ventilen. Då hålls ventilen öppen medan man pumpar. Utan något som håller ner pinnen måste man öppna ventilen med hjälp av luften som man pumpar in i kajaken. Det visade dock sig vara förvånasvärt enkelt och inte ett dugg jobbigt.

Adapter med och utan fjäder.

Adaptern har inte bajonettanslutning utan är gjord för en slang på 20 mm eller 3/4 tum. Här har jag, med lite milt våld, tryckt på en slang med bajonettanslutning i alla fall. Det fungerade, men detta är inget jag rekommenderar.

Passformen är inte klocken, men det fungerar.

Den tredje adaptern var exakt likadan som originaladaptern. Jag ville köpa en sådan för att testa att ta bort pinnen i mitten. Eftersom det visade sig fungera utmärkt så kommer jag enbart att köra med denna adaptern. Nu kan jag i lugn och ro koppla bort slangen och låta adaptern sitta kvar, utan att luften pyser ut.

Utan mittpinnen pyser luften inte ut när du tar bort slangen.

Här syns skillnaden mellan en adapter med pinne i mitten och en där pinnen är bortklippt med en avbitare. Kanske borde jag fila lite på de vassa stumparna.

Adapter med och utan mittpinne.