Köpa uppblåsbar kajak

Funderar du på att köpa en uppblåsbar kajak? Jag köpte en Convertible från Advanced Elements och här är mina erfarenheter.

Köpa uppblåsbar kajak
Advanced Elements Convertible

Efter att ha kollat på mängder av klipp om kajaker på Youtube blev jag väldigt sugen på att skaffa en egen. Eftersom jag bor i en lägenhet var en vanlig kajak i princip utesluten. Självklart skulle jag kunna förvara en kajak hos ett kajakhotell men jag ville ha friheten att kunna åka vart jag vill och paddla. Därmed framstod en uppblåsbar kajak som det lämpligaste alternativet. De uppblåsbara kajakerna är oftast väldigt stabila vilket passade bra eftersom jag inte hade paddlat kajak förut.

Advanced Elements Convertible

Advanced Elements är ett amerikanskt företag som har gjort uppblåsbara kajaker i många år. Deras kajaker finns att köpa hos till exempel Stockholm Kajak, Kajaksidan eller Outdoor Equipment, som är Advance Elements officiella europeiska importör. Kan du tänka dig att beställa från USA så har Airkayaks det bredaste sortimenten och de har även unika modeller som enbart säljs av dem.

Modellen är egentligen ganska gammal, säkert minst tio år. Detta är inte nödvändigtvis dåligt utan det betyder att modellen är väl beprövad. Dock måste jag erkänna att vissa konkurrenter har kommit ikapp men mer om detta senare. Convertible heter den tvåsitiga varianten som även går att ställa om för en ensam paddlare. Nedan ser du konfigurationen för två personer, även om det på bilden bara sitter en person i kajaken.

Orlången, Huddinge (2020)

Du ska du inte satsa på en uppblåsbar kajak om du vill ha en snabb kajak! De är väldigt trygga och stabila, men samtidigt långsamma och trögstyrda. Roder och skedda saknas men det finns en pytteliten fena på undersidan. Den hindrar dock inte kajaken från att lova (vrida sig efter viden) när det blåser. Man får alltså kämpa rätt bra för att hålla kursen om det är blåsigt.

Convertible ska i min mening ses som en rekreationskajak. Självklart skulle det fungera att ta med packning för en eller två övernattningar, men glöm då inte att ta med en pump. Kajaken behåller utan problem luften i några timmar men jag tror inte att det skulle hålla över natten.

Måsnaren, Södertälje (2020)

Jag gillar att fotografera och för detta passar en stabil uppblåsbar kajak perfekt. Ovan är en sommarbild från sjön Måsnaren i Södertälje. På bilden skymtar även min Grönlandspaddel som jag köpte från Söderkajak. Från början hade jag en billig paddel från XXL men jag tyckte att det var tungt att paddla med den. Grönlandspaddeln är mycket skonsammare för kroppen och jag tycker inte att det var särskilt svårt att få till tekniken. Kanske går det inte lika snabbt, men detta är absolut inga problem för mig.

Dropstitch Floor

Förutom en ny paddel så köpte jag även ett så kallat drop stitch-golv. Det ersätter det befintliga golvet och kan pumpas upp till ett mycket högre tryck. 5 bar vill jag minnas, jämfört med 2 bar för originalgolvet. Det gör jättestor skillnad för stabiliteten och jag upplever även att det går att paddla snabbare med det styvare golvet. Det är dessutom betydligt enklare att kliva i och ur kajaken när golvet är hårt. Annars blir det som att stå på en luftmadrass.

Trångt med däcket på

Som extra tillbehör kan man köpa ett däck som man fäster med ett blixtlås. Jag hade förmånen att få med två olika däck när jag köpte min kajak, ett för två personer och ett för en person. Med däcket på så blir du inte lika våt när du paddlar. Jag tycker dock att det blir ganska trångt i höjdled. Jag kan inte ha knäna böjda så mycket som jag skulle önska när däcket är på.

Alternativ till Advanced Elements Convertible

Som jag nämnde tidigare så är Convertible en gammal modell och det finns några intressanta alternativ. En av de mest intressanta tycker jag Gumotex Rush är, men även Kokopelli Moki ser fin ut. Både dessa kajaker finns i versioner för en eller två personer. Avanzakayak och Luftkanot säljer både enmans och tvåmans-versionen av Gumotex Rush.

Nu har jag sett att Söderkajak börja sälja uppblåsbara kajaker av märket Seahawk. Dessa ser mycket intressanta ut! De liknar andra kajaker som jag har sett tidigare, till exempel Z-Pro Tango. Kanske är detta en re-brandad kajak men det behöver ju inte vara dåligt.