Hybridkanoten Next från Old Town

Hybridkanoten Next från Old Town
Old Town Next hos Kajakeriet på Ingarö.

Det är inte en kajak, men inte heller en kanadensare. Jag har hört vissa kalla dessa enmanskanoter för "pack boats", inte att förväxla med varumärket Pakboats. Jag tror i vart fall att detta kan vara den optimala farkosten för mig.

I dag var jag ute och tittade på en Old Town Next hos Kajakeriet på Ingarö. Butiken, som även har uthyrning, ligger precis vid parkeringen till Björnö naturreservat.

Pack boat Next från Old Town.

Next är 396 cm lång, 74 cm bred och väger 27 kg. Skrovet är en sandwichkonstruktion med polyeten på varsin sida av en kärna i skum. Det ska göra att skrovet blir tåligt men det ska också förbättra flytförmågan. Maxlasten är drygt 200 kg.

Kajkens skrov är gjord i tre lager.

Next är väldigt stabil jämfört med en vanlig kajak. Den är dock inte lika stabil som en uppblåsbar kajak som till exempel Moki. För mig som fotograferar blir detta perfekt. Jag behöver en stabil kajak, men inte en alltför stabil eftersom dessa även blir långsamma.

Next har ett ramsäte som ser ut ungefär som en campingstol. Sätet är otroligt bekvämt och det går justera framåt och bakåt och det går även att plocka ur helt och hållet. Att kunna flytta sätet framåt eller bakåt är bra om man behöver balansera kanoten efter hur man lastar den. Sätet står inte på botten utan är upphängt på kanterna. Jag har läst att andra har haft problem med upphängningen och att sätet har lossnat från upphängningen och trillat ner. Jag tänker att man måste vara försiktig när man sätter sig för att på så vis minska slitaget på upphängningen.

Det finns ordentliga fotstöd av samma typ som de som brukar sitta i vanliga kajaker. Bilder på dessa kommer senare.

Jag paddlade en liten stund och mer behövde jag inte - jag var helt såld! Nu har jag beställt en Next som just nu tyvärr bara finns i grått eller blått. Tidigare fanns färgerna orange (den som jag provpaddlade), lila och lime. Nu valde jag den gråa.

På väg hem med nya kanoten.
De olika färgerna som fanns att välja bland förut.