Hur du pumpar upp din Kokopelli Moki

Kokopelli har lagt upp en video på hur de rekommenderar att man pumpar upp deras kajaker.

Hur du pumpar upp din Kokopelli Moki

Kokopelli har valt att gå över till att enbart använda Leafield D7-ventiler. Äldre modeller av Moki har push-push ventiler från GRI. Enligt Kokopelli ville man ha en och samma standard på alla sina produkter och deras Packrafts har sedan tidigare D7-ventiler.

Själva ventilerna är ganska fiffiga. Den delen som är inuti kajaken, som man inte ser, är mer avrundad än andra typer av ventiler. Locken är konvexa vilket gör att vatten och smuts inte stannar på ventilen. Snöret som håller fast locket ligger dessutom inuti locket istället för utanpå. Därmed finns det ingen risk att något fastnar i snöret.

Nackdelen med D7-ventilerna har egentligen inget med själva ventilerna att göra. Ventilerna är gängade och man skruvar alltså dit pumpslangen, minst ett varv. Det är detta som skapar problem. Den medföljande plastslangen är irriterande oflexibel och själva munstycket kan inte rotera. Detta innebär att man måste vrida hela slangen (och därmed även pumpen) när man ska sätta fast eller lossa munstycket. Om munstycket hade gått att rotera, i förhållande till slangen, så hade inte detta varit några problem.

I mitten av munstycket sitter en liten pinne som trycker ner ventilets lås. Därmed blir det enklare att pumpa in luft. Tyvärr så händer det ganska ofta att man råkat lossa slangen medan munstycket sitter kvar i ventilen. Då pyser det ut en massa luft. En lösning på detta är att helt enkelt knipsa bort pinnen i mitten. Det blir lite trögare att pumpa in luft, men man riskerar inte att luften pyser ut om man vrider av slangen utan munstycket. Jag funderar på att köpa ett extra munstycke och testa detta.

Kokopelli kallar sin pump för Nano Barrel men egentligen är det en Bravo GM 4 XS med ett Leafield D7-munstycke. Den är irriterande svår att få tag på i Sverige. Jag har bara hittat den hos Outdoor XL som förvisso har en svensk webbplats men själva företagen hör hemma i Nederländerna.

Jag upptäckte att pumpen från Advanced Elements fungerar om man flyttar över D7-munstycket. Den pumpen har ett liten hack vid bajonettanslutningen som gör att det inte är lika enkelt att lossa munstycket av misstag. Den pumpen är mycket enklare att få tag på här i Sverige. Observera att jag tror att den finns i två storlekar, 2 x 1400 och 2 x 2000. Kokopellis pump är på ynkliga 2 x 1100.

Det ska finnas munstycken som man bara trycker in i ventilen, utan att behöva vrida. Detta verkar vara det allra smartaste och jag ska försöka få tag på ett sådant munstycke.

Här är en video som visar hur Kokopelli rekommenderar att du pumpar upp din kajak. Det är märkligt att Kokopelli inte har listat videon på Youtube. Den syns med andra ord inte när man tittar på deras Youtube-kanal. Det enda sättet att se videon är om man har direktlänken till den.

Kortfattat går det i alla fall ut på att man ska pumpa golvet först, som vanligt. Sen ska man pumpa upp sidotuberna växelvis och hela tiden bevaka att golvet blir centrerat. Så fort golvet knuffas för långt åt ena hållet ska man pumpa upp den andra tuben. Detta försvåras givetvis av de krångliga D7-ventilerna.