Fototips för nybörjare

Jag är absolut inget fotoproffs men jag tycker om att fotografera och under åren har jag lärt mig ett och annat om vad som fungerar och vad som inte blir så bra.

Fototips för nybörjare

Här har jag summerat några av mina bästa tips för att ta bra bilder. Tipsen är baserade på mina egna åsikter och självklart subjektiva. Tycker du annorlunda eller har du egna tips får du gärna lämna en kommentar längst ner på sidan.

Våga fotografera

Nu när de allra flesta använder digitala kameror så finns det egentligen ingen anledning att vara återhållsam med fotograferingen. Mitt första tips blir därför att ta flera bilder på samma motiv. I efterhand kan du bara kasta de bilder som inte blev bra.

Horisonten ska vara horisontell

Jag är lite allergisk mot sluttande horisonter. Jag kan förstå att man ibland gör ett medvetet "konstnärligt val" att inte ha det så, men generellt tycker jag att horisonten ska vara vågrät. Det är väldigt enkelt, åtminstone på iPhone, att korrigera bildens lutning i efterhand. Försök dock att få horisonten så rak som möjligt, redan från början, eftersom bilden beskärs när du roterar den.

Tänk på perspektivet

När jag tittar på andra som fotograferar så står de oftast rakt upp och fotograferar rakt fram. Detta kan givetvis bli bra men det blir sällan spännande. Försök att hitta andra vinklar och perspektiv. På bilden nedan sitter jag till exempel på huk.

Badplatsen Lilla sand, Ingarö.

Planera din komposition

Redan innan du trycker på fotoknappen bör du fundera på hur du vill att din bild ska bli. Det är givetvis möjligt att beskära en bild i efterhand men det är bra om åtminstone har en idé om slutresultatet. En "regel", som kanske snarare är en riktlinje, är den så kallade "rule of thirds"-regeln. Om du inte har en jättegammal kamera så finns det sannolikt möjlighet att använda stödlinjer i sökaren. Försök då att få det som du tycker är viktigast i bilden på en linje eller ännu hellre i skärningen mellan två linjer.

Skapa kontext

Paddlingsbilder är fantastiska men om du inte visar att du är ute och paddlar blir ju bilden som vilken annan bild som helst. Se till att en bit av kajaken eller ståbrädan kommer med i bild.

Morgondis på Drevviken