Elektrisk motor från Zray

Elektrisk motor från Zray
Elektrisk motor från Zray monterad på en Kokopelli Moki II

Zray kallar sin elektriska motor för Aqua Jet, fast jag vill hävda att det inte är en jetmotor. Motorn suger inte in luft där fram utan det är propellern där bak som driver farkosten framåt. Ordinarie pris ligger på 3 999 kronor och det tycker jag är lite väl saftigt. Clas Ohlson ska sluta sälja motorn och rear ut de som finns kvar för halva priset.

Jag kan ana varför Clas slutar sälja motorn. Den är lite dyr och den är tung, hela tre kilo. Itiwit har en snarlik motor som väger mindre än två kilo. Motorn verkar inte ha en så kallad kill-switch som motorn från Aqua Marina har. Ifall du trillar ur kajaken finns risken att den bara fortsätter köra. Jag har inte testat om motorn stoppar ifall den tappar kontakten med fjärrkontrollen.

Just min fjärrkontroll verkar vara trasig. Det går att starta motorn och att köra framåt eller bakåt. Det går dock inte att justera hastigheten. Vad jag förstår ska det finnas fem hastigheter fram framdrift och fem för att köra bakåt. Jag testade att köra bakåt och då blev det som att motorn slirade och inte riktigt visste vad den skulle göra. Jag hjälpte till med ett par paddeltag och gå började kajaken köra bakåt. Jag vet inte riktigt när man ska använda den funktionen, men möjligheten finns alltså.

Zray motorn med fjärrkontroll.

Det står att motorn ska kunna köra i en timme men min dog efter kanske drygt 30 minuter. Det kan bero på hastigheten, jag vet ju inte vilken hastighet som motorn för på eftersom den inte går att ändra.

Många klagar på att motorn är ljudlig och den låter, fast inte så mycket som jag trodde den skulle göra. Ska du till exempel fotografera fåglar eller andra djur så kanske du inte ska använda motorn.

Jag upplevde inte att det gick trögare att paddla med motorn avstängd. Den är ju rejält mycket bredare än en fena, men det märktes alltså inte. Kanske vaggade kajaken lite mer än vanligt när jag paddlade, men det kan också bero på min dåliga teknik.

Tänk på säkerheten

Du ska inte paddla längre än du orkar bara för att du har en elmotor. Då finns det en risk att batteriet tar slut och att du inte orkar paddla hem igen. Motorn är bra om du till exempel behöver ta dig uppströms för en flod eller om du hastigt behöver passera en farled.

Hastigheten

Med bara motorn gick min kajak i ungefär 3 km per timme. Det är lite långsammare än de 4 km per timme som jag paddlar med egen kraft. Om jag kör motorn och paddlar samtidigt kom jag, utan ansträngning, upp i 5,5 km per timme.

Vem är motorn för?

Motorn är inte värd 3 999 kronor. Kan du hitta den för halva priset kan det dock vara värt att slå till. Tänk dock på att motorn snarare är en reservkraft och inte något som gör att du kan ta dig ut på långa utflykter.