Campingstol på en ståbräda

Bäva månde de renläriga men jag ville testa om min stol från Strongback gick att ha på ståbrädan. Det gick utmärkt.

Campingstol på en ståbräda
Strongback campingstol på en ståbräda.

Jag har länge haft problem med ryggen och inför årets sommarsäsong bestämde jag mig för att köpa en ordentlig stol att sitta i. Jag fastnade för modellen Low Gravity från Strongback. Strongback gör campingstolar med bra stöd för ländryggen. Jag är väldigt nöjd med stolen och det enda negativa är att den är ganska otymplig. Den går att fälla ihop och förvara i en medföljande påse som går att bära på ryggen. Påsen är dock ganska stor och den går inte ner i en normalstor packlucka på en kajak. Därtill väger stolen drygt fyra kilo.

Normalt står man ju upp på en ståbräda, därav namnet. Jag tänker dock att det kan finnas tillfällen då man vill sitta ner. Om man till exempel vill fiska är det praktiskt att kunna sitta ner. För mig som gillar att fotografera är det också skönt att kunna sitta medan jag håller på med kameran.

Solnedgång över Magelungen.

Hur gick det då?

Eftersom min bräda är väldigt bred var det inga problem att få plats med stolen. Min stol har dessutom stora fötter, för att inte sjunka ner i sanden. Därmed var jag inte rädd för att skada brädan men det syntes på halksyddet var stolen hade stått. Om jag får för mig att testa igen ska jag ha ett extra skydd under fötterna, kanske ett liggunderlag. Denna gången hade jag inte heller säkrat stolen vid brädan och det är ju lämpligt att göra.  Jag hade fäst leashen längst bak och det blev inte så bra. Nästa gång ska jag fästa den i någon av D-ringarna på sidan.

Stolen var oförankrad men det är nog smart att binda fast stolen vid brädan.

Ska man sitta ner och paddla så underlättar det om man har en kajakpaddel. Paddeln som följde med brädan går att konvertera till en kajakpaddel men eftersom jag har riktiga kajakpaddlar så tog jag en av dem.

Testplats för mitt experiment blev sjön Magelungen i södra Stockholm. Här är det inte några stora vågor och inte någon båttrafik. Är du enbart ute för att fiska eller för att fotografera tycker jag att det fungerar med en campingstol på ståbrädan. I annat fall kan man lika gärna bara sätta sig ner på brädan. Jag tycker att mitt experiment blev lyckat. Om inte annat så blev Magelungen två aluminiumburkar fattigare. Jag begriper inte vem det är som slänger metallburkar i sjön!?