Äntligen kom Airvolution™ Pro

Det har snackats om den länge och nu äntligen dök den upp, Airvolution™ Pro.

Äntligen kom Airvolution™ Pro
Airvolution2™ Pro. Foto: advancedelements.com

Äntligen finns Airvolution™ Pro att köpa! Den finns på nya webbplatsen Confluence Outdoor. Airkayaks.com brukar ta in Advanced Elements modeller, men där finns den inte. Rei.com har "bara" Airvolution Sport.

Airvolution Pro finns som K1 för en person och som K2 för två personer. Det är en uppblåsbar kajak, helt i drop-stitch. Jag vill hävda att det är en så kallad sit-on-top, men jag verkar vara ganska ensam om denna åsikt. Du sitter i vart fall i en bekväm ramstol. Det är fantastiskt skönt om man, som jag, har svårt att sitta med benen i 90-graders vinkel mot överkroppen.

Standardversionen av airvolution har funnits några år på marknaden och vad jag vet finns det två generationer av modellen. Den första generationen saknade fotstöd och sätet fästes i D-ringar mot golvet. Jag minns att jag anmärkte på att det saknades fotstöd samt att det var svårt att fästa något kapell runt sittbrunnen. På andra generationen föjer det med ett uppblåsbart fotstöd och jag tror att de även ändrade kantringen så att det ska gå att ha ett kapell. D-ringarna för sätet flyttades även upp till sittbrunnens kanter.

Uppblåsbart fotstöd på den senare generationen. Foto: goairkayaks.com

Det jag gillar med Airvolution-modellerna är att de är helt i drop-stitch. Kajaken har bara två luftkammare och när du pumpat upp dessa blir kajaken stenhård, nästan som en vanlig kajak. Skrovet har inte riktigt en V-form som på till exempel Itiwit X500 Strenfit, men det finns en avtagbar fena som hjälper till att hålla kursen.

Jag tror inte att Airvolution Pro kommer med fotstöd, men det är inte någon deal breaker. Det finns ett fäste längst fram för en actionkamera och på golvet sitter det ett fäste för en basplatta, typ Scotty, YakAttack eller liknande. Vill du ha en mindre modell så finns Airvolution Sport. Den modellen är ganska kort så du bör inte vara alltför lång om du vill sitta bekvämt. Här får du inte heller ett ramsäte som du får med Pro, utan det blir ett vanligt kajaksäte.

Airvolution™ Sport Foto: rei.com